Wyjątkowa włoska restauracja
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich alternatyw, które oferuje europejska sztuka kulinarna warto zwrócić uwagę na włoską kuchnię. Dlaczego? Przede wszystkim z tego powodu, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Typowe włoskie smaki
Naszym rodakom restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie gotowanie to również takie smakołyki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi gotują makarony w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie można dołączyć do tej potrawy. jedzenie w Krakowie Owoce morza, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następną typową potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Prawdziwie włoska pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety ogromna ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, focaccia, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pełnych aromatu serach- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film