Każda sztuka kulinarna charakteryzuje się własnymi tradycjami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla wielu z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i prosta. Większości z nas jednoczy się jedynie z pierogami (które są niezwykle cenione na całym globie), schaboszczakom, mizerią i ziemniakami. Nic bardziej fałszywego. Pierogi uznaje się za polskie, przede wszystkim z powodu podawania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one łączone w większości wypadków z Polską. Wolno dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają całkowicie smak stereotypowych pierogów ruskich czy również jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W ostateczności to tylko jedzenie. Jednakże dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników i degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla różnych części Europy lub świata. Skoncentrujmy się niemniej jednak ponownie na sylwetce kuchni polskiej. Wszystkie produkty oraz składniki używane przez wieki poprzez lokalne kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film