dobra restauracja w Krakowie

Kraków- nie jedynie zabytki, jednak też wyśmienita kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz najbardziej bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to też sztuka kulinarna oraz lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia włoska Kraków rynek

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych towarów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Ogromnym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary w szeregu przypadków tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w bezlik wyśmienitych regionalnych produktów – podróżnicy na ogół wyszukują gotowych dań, które za pomocą wrażeń kubków smakowych opiszą tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to tudzież karp w zalewie octowej czy też karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jednak to, z czego w największym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki można traktować jako deserowy specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również reprezentatywne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Najczęściej obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem bądź kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po charakterystycznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kontakt/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy szukają oryginalnych, krajowych regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o dużo przyzwoiciej poznać Kraków i jego okolice.