kawa arabica

Zwykło się myśleć, że jeżeli dobra kwa to bez jakichkolwiek zahamowań arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Czemu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?

kawa do ekspresu arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany także kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma gruntownie różnorodne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, czyli kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na pierwszy rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle pokrewne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Peru HB Gr1
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najpoprawniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, która rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest przeważnie poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomalże przez cały rok i uwielbia ciepło, skutkiem tego z największym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych pomiędzy wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest nadzwyczaj odporny na warunki pogodowe, lubi ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna i aromatyczna. Mimo to co istotne dla jej handlowej wartości, niesłychanie łatwo ją łączyć z aromatami, skutkiem tego nieraz wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica warto przeczytać od początku do końca skład artykułu, może się bo okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko bonusem.