Zawiłości kuchni polskiej, innymi słowy co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia polska ukształtowała się na powierzchni stuleci pod wpływem rozmaitych narodowości. W rezultacie powstała mieszanka, która zachwyca smakiem, aromatem, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni lokalnej wyróżniają nas na tle innych krain?

restauracja dania kuchni polskiej Kraków

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni krajowej?
Polska przez stulecia stanowiła prawdziwą mieszaninę kulturową. Obecne były w niej w następstwie tego rozmaite tradycje, składniki oraz smaki. Polska kuchnia obejmuje w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, nieomal każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w dawnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam wtenczas, gdy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można również te dania, jakie stereotypowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie swojej diety?
Istotę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W lokalnej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, kwaszona kapusta i ogórki, kartofle, kasze, różnorodne gatunki mięs.
Jakie są standardowe polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodów jest przede wszystkim to, iż najistotniejszym oraz najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, które zjeść można w Polsce to bezsprzecznie:
•    pierogi z różnorodnymi farszami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasola po bretońsku.
Uwielbiamy pyzy, kopytka oraz knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z rozkoszą przyrządzamy z nich też placki ziemniaczane.
Kuchnia lokalna ma w samej rzeczy wiele do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwidoczniają, iż jest wyborna i sycąca.